Hur får man längre liv i sina plagg? Efter ett tag blir de slitna, noppiga, blekta eller urvaskade i färgen och känns trista. I det nystartade projektet Re:store inom Textile & Fashion 2030 vid Science Park Borås är målet att få kläderna att hålla längre och visa på möjligheter för småskalig affärsverksamhet.
Linda Nydén, projektsamordnare vid Science Park Borås, berättar mer:
– Projektet handlar om kemisk och mekanisk återställning av kläder och textilier. Målet är att vi genom ett antal workshoppar ska undersöka, diskutera och dela med oss av våra erfarenheter gällande metoder och idéer för att undvika en för tidig degradering av befintliga och kommande produkter. Syftet är att förlänga livet på utvalda plagg och förhindra nyköp av liknande plagg.
Nyligen samlades ett antal representanter från företagen Gina Tricot, L.Brador, Care of Carl, Ridestore och Stadium, till ett inledande möte för att diskutera hur olika textila material och konstruktioner kan förändras över tid och grundorsaker till degradering. Även problematiken med returer och reklamationer berördes.
– Det kan handla om att man designar in möjligheter till att byta ut delar som slits fortare. Diskussionerna handlade bland annat om företagens upplevda problem och vad man kan göra åt dem, exempelvis om man ska reparera åt kunden eller skicka ett lagningskit, förklarar Linda Nydén.
Ska få hand on-tips
Deltagarna har nu fått som hemläxa att genom ett par urvalsprinciper ta fram tre plagg ur sitt sortiment som de vill jobba vidare med under året.
– I höst är det sedan dags att ge hands on-tips utifrån utvalda plagg för reparation, enzymbehandling, omfärgning och andra smarta lösningar samt hur man bygger in det i sin affärsmodell. Avslutningsvis, i slutet av året, ska förhoppningsvis ett antal olika lösningar ha testats och företagen kommer att förses med en handlingsplan utifrån vad som passar just deras produkter, avslutar hon.
Om Projektet Re:store – kemisk och mekanisk återställning av kläder och textilier
Re:store är ett delprojekt inom ramen för den nationella plattformen Textile & Fashion 2030 (som är ett regeringsuppdrag) och mynnar ut från ett tidigare Big DO-case som handlade om att restaurera plagg. Intresset var så stort att det beslutades att genomföra Re:store. Projektet som drivs av Science Park Borås genomförs i samarbete med olika företag och pågår till och med slutet av 2021.
Länk till projketsidan för Re:store
Läs mer om designhackathonet Big Do
Text: Solveig Klug
Foto: Adobestock
Publicering: 2021-06-14