Skip to content

Textile & Fashion 2030 önskar trevlig sommar!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är TF2030_Sommarbrev_2021.jpg

Sommaren är här med all sin kraft, pionerna slår ut sina imponerande blommor och även inom plattformen är det full fart på tillväxten. Under första halvåret av 2021 har vår community vuxit med ytterligare ett 30-tal företag, vilket innebär att vi nu är fler än 160 företag – fantastiskt tycker vi!

Våren och försommaren har bjudit på många spännande möten och aktiviteter i olika digitala kanaler och vi gläds åt att se att arbetet inom plattformen utvecklas mer och mer till en gemensam arena och mötesplats för naturligt kunskapsutbyte. Som en del i att vårda detta har vi fortsatt att erbjuda webbinarier och den 26:e maj anordnade vi en ny Textile Challenge, den sjätte i ordningen, denna gång med temat återvinning i samarbete med Future by Lund. Vi har också fortsatt samarbetet med Borås INK genom webbinarieserien Hållbart Näringsliv och vårt systerprojekt Circular Hub, inom Science Park Borås, har under våren erbjudit ytterligare webbinarier på temat cirkulär ekonomi. Vi hoppas att alla som velat har haft möjlighet att ta del av något av alla tillfällen för ny kunskap och insikt.

Textile & Fashion 2030 har nu över 160 anslutna företag och nya ansluter löpande – oavsett behov är alla företag välkomna! Vissa företag vill främst ta del av vårt kunskapsmaterial via vår databas Kunskapsbanken och vårt nyhetsbrev. Andra ansluter för att få stöd i att ta nästa steg på sin hållbarhetsresa eller för att ta del av de nätverk vi erbjuder genom Science Park Borås och våra samarbetspartners.  För att bättre förstå just ditt företags behov är ett uppstartsmöte i Framstegsmodellen en bra början. Där skapar vi oss en bild av var ni befinner er idag och vart ni vill framåt för att kunna erbjuda er möjlighet att delta i workshops och andra aktiviteter. Tillsammans med oss och genom utbyte med andra företag kan ni på så sätt komma vidare i ert hållbarhetsarbete.

Under våren har vi även dragit igång delprojektet Re:Store som handlar om kemiska och mekaniska metoder för återställning av kläder och textilier. Projektet genomförs i samarbete med andra företag i plattformen och genom ett antal workshops undersöks och diskuteras metoder för att undvika en för tidig degradering av befintliga och kommande produkter. Läs mer på projektsidan för Re:Store

I samarbete med konsultföretaget Trossa och ett antal referensföretag har vi utvecklat riskverktyget RISC- TF (Risks in The Supply Chain- Textile and Fashion). Verktyget hjälper dig som företager att identifiera var i värdekedjan ditt företag har störst risk för påverkan, ger vägledning i att teckna ner värdekedjan och ger tips på hur du kan jobba vidare för att skaffa mer kunskap inom respektive område. Vi kommer informera mer om verktyget i våra kanaler framåt.

I september kommer vi tillsammans med projektet Cirkulär kommun och Göteborgs Stad bjuda in till en marknadsdialog kring cirkulära arbetskläder. Syftet är att stimulera och underlätta en cirkulär omställning av arbetskläder, med offentlig upphandling och gränsöverskridande dialog som verktyg. Läs mer på eventsidan för Marknadsdialog kring cirkulära arbetskläder

Till hösten laddar vi också för Big DO 2021 som vi i år anordnar parallellt i tre länder; Sverige, USA och Sydafrika. Vi tror att nyckeln till framgång ligger i global samverkan och det finns en enorm kraft och engagemang hos våra deltagande företag. Det skall bli spännande att se resultaten som kommer att presenteras i höst på International Design Hackathon Summit som plattformen anordnar den 26 Oktober.
Läs mer på eventsidan för International Design Hackathon Summit 2021

Som ni hör laddar vi för en oerhört spännande höst, men först önskar jag er alla en riktigt vilsam semester!

Anett Aldman
Projektledare, Textile & Fashion 2030
Mejla mig gärna (Anett Aldman) om ni vill boka in ett möte kring Framstegsmodellen!

Anmäl dig till International Summit 26 Oct 2021 Big DO Design Hackathon här

Text & bild: Malin Carlsson
Porträttfoto: Mattias Björlevik


Du måste godkänna