Det var viljan att utveckla instruktionsboken, snarare än att följa den, som förde Rudrajeet Pal till Sverige och Högskolan i Borås. Nu är han nyinstallerad professor i textilt management på Textilhögskolan.
En viktig del i uppdraget för Textile & Fashion 2030 är att skapa nya nätverk och förmedla ny kunskap. Grunden till ny kunskap finns i forskning, men vilken forskning sker på området textil och hållbarhet? Vilka är forskarna? Vilka frågor brinner de för? Vilka viktiga projekt är de involverade i?
Genom ett antal artiklar kommer ni att få följa några av forskarna i vårt nätverk. Den här gången har turen kommit till Rudrajeet Pal, professor i textilt management på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås.
Som nyutexaminerad ingenjör under IT-boomen i Indien valde Rudrajeet Pal bort att arbeta på ett av de många IT-företagen som dammsög marknaden på ingenjörer. I stället fastnade han för textilens utmaningar och fick anställning inom textilindustrin.
Arbetet som textilingenjör innebar mycket resande mellan olika fabriker och det var där och då som han fick upp ögonen för hur människorna, processerna och maskinerna hänger ihop.
– Att resa runt till olika fabriker, städer och orter i Indien gav mig perspektiv. Jag träffade människorna som arbetade i industrierna, både med produktion, ledning och försäljning. Jag började förstå textilierna och textil som arbetsområde. Jag lärde känna maskinerna ner till varje skruv och mutter och tyckte att det var intressant. Jag lärde mig verkligen mycket, konstaterar Rudrajeet Pal.
Men så småningom blev industrins monotoni och ovilja till förändring tydlig för Rudrajeet, som såg möjligheter att förändra och effektivisera produktionskedjan i en av fabrikerna, något som inte uppskattades av chefen. Där och då växte beslutet fram att det var dags att gå vidare och prova något nytt. Efter en gedigen research valde han att komma till Sverige för att börja studera textilt management på Textilhögskolan, lockad av fokuset på innovation och samspel mellan process och affärsutveckling. Efter en master i textilt managagement bestämde han sig för att gå vidare och doktorera.
– Jag förstod utmaningarna i hållbarhetsfrågorna och jag såg vad som kunde göras – vad möjligheterna inom ämnet bestod av. Det kombinerat med att vi började definiera och utveckla ämnet gjorde det uppenbart vilken väg jag skulle ta, berättar Rudrajeet Pal.
”Jag lärde känna maskinerna ner till varje skruv och mutter och tyckte att det var intressant.”
Hans forskning har sin utgångspunkt i hållbara industrier och hur man inom de textila värdekedjorna kan hantera och minimera risker. Han rör sig framför allt inom tre områden: småskalig lokal tillverkning, omvända och cirkulära värdekedjor samt spårbarhet i värdekedjor.
Tillsammans med andra forskare skapade han år 2014 Re:textile, ett projekt inom Science Park Borås, som syftar till att utveckla nya designprinciper, affärsmodeller och produktionssystem som möjliggör cirkulära flöden i textilbranschen. Kunskaperna från projektet tar han med sig in i arbetet med forskningsprojektet Textile & Fashion 2030, den nationella plattformen för hållbart mode och hållbara textilier.
”Jag är en representant för Textilhögskolan och Högskolan i Borås i väldigt prestigefulla sammanhang och det är viktigt för mig.”
Rudrajeet har många fler projekt på gång och brinner för att utveckla sitt ämne, något som han tar med sig i sina uppdrag och roller:
– Det är såklart viktigt för mig att finnas i alla dessa forum och projekt, och jag gör det som en individ men också som en representant. Jag är en representant för Textilhögskolan och Högskolan i Borås i väldigt prestigefulla sammanhang och det är viktigt för mig.