Skip to content

Framtidens hållbarhetstalanger hackar fram en ny cirkulär kollektion

Kreativiteten flödade i DO-tank Center när den nationella plattformen för hållbart mode och hållbara textilier, Textile & Fashion 2030 bjöd in till design-hackathon tillsammans med Indiska. Deltog gjorde drygt 20 studenter från Textilhögskolan och Nordiska Textilakademin. Utmaningen var att applicera cirkulära designprinciper på valfri process i den textila värdekedjan och utveckla en ny cirkulär kollektion för Indiskas mode eller heminredningskoncept.


Syftet med hackathonet var dels att öka samarbetet mellan forskning, högskola och näringsliv, men också att utmana den traditionellt linjära textila värdekedjan för att tänka mer cirkulärt ur ett material-, design- och affärsmodellsperspektiv. För Indiska är detta även en del i firandet av företagets 120-årsjubileum.

– Samarbeten mellan forskning, högskola och näringsliv är viktigt både för att driva förändring i industrin, men inte minst för studenterna, som utgör framtidens textila ledare, säger Anett Aldman, projektledare för Textile & Fashion 2030.

Studenterna var utvalda att delta efter en ansökningsprocess där en beskrivande pitch skickats in, och under de två dagarna i DO-tank Center var målet att utveckla dessa idéer till skisser och prototyper. En jury bestående av Karin Lindahl, VD Indiska, Agneta Bohlin, inköpare Indiska och Adrian Zethraeus, projektledare Science Park Borås, bedömde varje bidrag utifrån design, cirkularitet/hållbarhet och genomförbarhet. Det vinnande bidraget får förverkliga sin kollektion tillsammans med designer, produktutvecklare och hållbarhetsexperter på Indiskas huvudkontor.

En genomgående hög nivå på alla bidrag gjorde det svårt för juryn att utse en vinnare. Juryn valde att prisa två team. Sonia Braska och Mikaela Hellgren, studenter vid Textil produktutveckling på Textilhögskolan utsågs till vinnare med sitt bidrag Remake & Upcycling. Kollektionen de presenterade består av färgglada, unika patchwork-plagg skapade av restlager, prover och reklamationer med siluetter som indiskas kunder uppskattar.

– Vi är otroligt, otroligt glada över juryns beslut. Det hela har känts en smula overklig ända sedan vi fick veta att vi vann. Vi är superstolta över oss själva och ser verkligen fram emot att få samarbeta med Indiska kring kollektionen, säger Sonia Braska och Mikaela Hellgren.

Juryn prisade ytterligare en grupp för sitt arbete kopplat till hur Indiska kan inspirera till en mer hållbar livsstil, med målsättning att ta konceptet vidare. Gruppen bestod av studenterna Hannah Kaspari och Miriam Scheller från Master program in fashion and textile design, samt Paula Herzberg och Fabian Pirrwitz från Master program in textile value chain management på Textilhögskolan.

– Vi är överväldigade av det engagemang och resultat som studenterna har åstadkommit på denna korta tid, dagarna på plats här i DO-tank Center har gett oss otroligt mycket energi och inspiration,säger Karin Lindahl, VD Indiska.


Du måste godkänna