Skip to content

Exposé visar hållbara lösningar

Premiär för Exposé!


Komposterbara kläder som kan bli till biogas, restlager som omarbetas i en mikrofabrik och blir till efterfrågade modeplagg inom loppet av ett par veckor, förnyelsemetoder som gör att din vita T-shirt kan få ett evigt liv. Under Nationell Verkstad 23-24 okt var det premiär för Exposé i Textile Fashion Center i Borås. En utställning som visar på lösningar som ska inspirera både konsumenter och textil- och modeföretag att bli mer hållbara.

Exposé är ett designdrivet offentligt utställningskoncept inom ramen för regeringsuppdraget Textile & Fashion 2030, med målet att öka medvetenheten bland textil- och modeföretag, såväl som konsumenter, kring problem kopplade till textil- och modeindustrin och visa på inspirerande möjligheter för att skapa hållbara produkter och lösningar.

Lena-Marie Jensen, koordinator för kunskapsgrupperna inom Textile & Fashion 2030, visar Exposén för före detta miljöminister Karolina Skog (MP) under Nationell Verkstad, 23-24 okt i Borås. Foto: Suss Wilén


Resultat från Big Do

Exposén visar just nu upp resultat från aktiviteten Big Do som anordnades inom ramen för Textile & Fashion 2030 i Borås den 26 – 30 augusti 2019. Designers från Gina Tricot, Craft Sportswear, Guringo Design Studio, London College of Fashion och Houdini Sportswear (ej med i nuvarande Exposé) utmanade sina befintliga processer i ett designhackathon med målet att ta fram nya produkter och lösningar för en mer hållbar textil- och modebransch. Idéerna har utvecklats i Textilhögskolans verkstäder och den kreativa miljön i Do-tank Center hos Science Park Borås ihop med handledare och tekniker från Textilhögskolan, Smart Textiles och re:textile.

Innehållet i nuvarande utställning visar på tre perspektiv kring hållbara lösningar som också fångar filosofin inom Textile & Fashion 2030. Det finns inte en lösning på problemet utan lösningen är att arbeta med flera lösningar parallellt – och att vi tillsammans gör skillnad.

Gina Tricot och Craft Sportswear står för perspektivet re-make där restplagg har omarbetats i en tillfällig mikrofabrik och blivit till moderiktiga plagg som där med på kort tid kan lanseras i befintliga försäljningskanaler. Guringo Design Studio utgår från perspektivet att göra rätt från början och att klädproduktionen ska ske inom planetens gränser. Guringo visar upp 3D-printade organiska funktionsplagg med kort livslängd som går att slänga i hushållssoporna för att sedan kunna bli till biogas. Naomi Bailey-Cooper från London College of Fashion har istället undersökt möjligheten att skapa ett system med metoder för att förnya och fräscha upp befintliga plagg, som en del i ett framtida tjänsteutbud. I Exposén syns bl.a. en collegetröja som behandlats med enzymer vilket minskat mängden noppor betydligt.

Mobil utställning

Exposén är en mobil utställning som kommer att presenteras både nationellt och internationellt. Den kommer innehålla en blandning av visionära lösningar och goda exempel för en cirkulär och hållbar textilsektor, likväl som relaterad forskning och pågående initiativ inom textil- och modeproduktion. Innehållet kommer variera och bestå av resultat från bland annat Big Do-aktiviteter och Textile Challenges inom ramen för plattformen, samt resultat från såväl nationella som internationella hållbarhetsprojekt.

Nästa anhalt för Exposén är Historiska Museet i Stockholm där delar av utställningen kommer ställas ut i anslutning till aktiviteten Textile Challenge 3 den 13-14 nov. Därefter kommer Exposén gå vidare till Naturvårdsverket i Stockholm den 13-18 november.

För mer information kring Exposén kontakta Niina Hernández, kunskapsgruppledare inom Textile & Fashion 2030.

Läs mer om Big Do i tidigare publicerad artikel, Big Do – design som förändrar världen.


Du måste godkänna