Skip to content

EU-kommissionären: ”Textilbranschen ska driva på omställningen i Europa”

Textilbranschen har en viktig roll i Europas omställning till en cirkulär ekonomi och den textila strategin ligger fast. Det var budskapet från Sveriges EU-kommissionär Jessika Roswall när hon deltog i ett frukostwebbinarium med Textile & Fashion 2030.

Det ligger i textilbranschens DNA att tänka nytt och innovativt, sa hon under mötet.

EU-kommissionär Jessika Roswall. Foto: Pressbild

Regeringsuppdraget Textile & Fashion 2030 vid Högskolan i Borås bjöd den 8 april in anslutna företag i textil- och modebranschen till ett exklusivt samtal med Sveriges nyutnämnda EU-kommissionär Jessika Roswall. Roswall, som sedan den 1 december är kommissionär med ansvar för miljö, vattenresiliens och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi, delade med sig av sina visioner för hur Sverige och Europa kan leda omställningen till en hållbar textil- och modebransch.

– Givet läget i omvärlden – med kriget i Ukraina och ett upptrappat tullkrig – finns ett stort politiskt momentum för att öka cirkulariteten i stort. Vi måste öka vår resiliens i Europa och där spelar cirkulär ekonomi en stor roll, sa Jessika Roswall.

Hon påtalade att hon jobbar med en uppdatering av EU:s Circular economy action plan (CEAP), som ingår i EU:s nya gröna giv.

– Vi behöver ta vara på vårt momentum nu. En huvudfråga för mig är varför vi inte når vår fulla potential inom EU när det kommer till cirkulär ekonomi – här ser jag stora möjligheter, sa Jessika Roswall.

Frågor från textilbranschen

Sandra Roos (Kappahl), Cecilia Nykvist (TEKO) och Magnus Nikkarinen (Svensk Handel). Foto: Pressbilder

I samtalet deltog representanter från den svenska textilbranschen som fick komma med inspel till kommissionären. Sandra Roos, hållbarhetschef på Kappahl, uppmärksammade betydelsen av att det kommande producentansvaret för textilier behöver lyfta fram återanvändning och återtillverkning (eng. remanufacturing) framför fiberåtervinning, då det sistnämnda har begränsad klimatnytta.

Cecilia Nykvist, vd på TEKO, lyfte risken med att textilbranschen, som består av många små och medelstora företag, får en alltför stor adminstrativ börda genom de nya reglerna, samt att företagens konkurrenskraft måste sättas i fokus när det nya reglementet utformas.

Magnus Nikkarinen, näringspolitisk expert hos Svensk Handel, menade att sänkt moms på begagnade varor måste vara en del i EU:s styrning mot mer hållbar konsumtion, samt att problemet med importerad lågkvalitativ textil från fast fashion-aktörer i Asien riskerar att bara växa sig större under pågående handelskrig.

”Reglerna ska bli enklare att följa”

Jessika Roswall bemötte frågorna och nämnde bland annat att hon känner ”en stor frustration” över den nuvarande lagstiftningen i EU.

– Vi måste se till att vi får en ekonomisk drivkraft i omställningen om det ska fungera, sa hon och fortsatte:

– Reglerna ska bli lättare att följa – men vi darrar inte på manschetten när det gäller målen. Det ska bara bli enklare att komma dit. Cirkularitet ökar vår konkurrenskraft, och våra företag ska bli bäst i världen.

Hon lyfte fram den svenska textilindustrin som en viktig pådrivare i den europeiska omställningen.

– Jag tar del av era rapporter och vet att det finns ett stort innovationsdriv i branschen. När det kommer till forskning och innovation måste vi ta tillbaka det som vi sackat efter med i Europa: vi är ofta duktiga i början av processen, men måste bli bättre på att skala upp. Det har er bransch i sitt DNA, och Högskolan i Borås har en självklar plats i detta, sa Jessika Roswall med hänvisning till regeringsuppdraget.

Samla företagen viktig uppgift

Susanne Nejderås och Birgitta Losman, Högskolan i Borås.

Samtalet modererades av Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg, och Susanne Nejderås, textilstrateg, vid Högskolan i Borås.

– Inom regeringsuppdraget Textile & Fashion 2030 arbetar vi bland annat med policyfrågor. Det kändes bra att kunna delge kommissionären våra erfarenheter av att det kommande producentansvaret i Sverige behöver ha juridiska krav på transparent uppföljning med rapportering på vilket material som går till återanvändning, återtillverkning och fiberåtervinning, säger Birgitta Losman.

– Att samla företagen är en viktig uppgift för regeringsuppdraget. Vi fortsätter nu arbetet tillsammans med branschen för att skapa goda förutsättningar för en konkurrenskraftig och cirkulär industri. Näst på tur är ett seminarium i riksdagen tillsammans med TEKO och Svensk Handel och vi kommer också visa den svenska innovationskraften vid världsutställningen i Osaka, säger Susanne Nejderås.

Se hela samtalet i efterhand:


Vill du vara en del av Textile & Fashion 2030 och få hjälp att komma vidare i ditt hållbarhetsarbete?

Genom ett enkelt knapptryck kan ert företag ansluta sig till Textile & Fashion 2030 och på så sätt få tillgång till vägledning, verktyg och kunskap som utvecklar ert hållbarhetsarbete – helt kostnadsfritt!


Du måste godkänna