Skip to content

Big Do 2019 – Design som förändrar världen

Den 26-30 augusti 2019 anordnades aktiviteten Big Do inom ramen för regeringsuppdraget Textile & Fashion 2030.  Ett designhackathon med målet att ta fram nya produkter och lösningar för en mer hållbar textil- och modebransch. Designers från bland annat Gina Tricot och Craft Sportswear utmanade sina befintliga processer för att bidra till en mer hållbar utveckling.

Med utgångspunkt från ett antal definierade designprinciper och FN:s globala hållbarhetsmål blev inbjudna designers och visionärer inom textil- och modeindustrin utmanade att under Big Do-veckan utveckla nya idéer och konkretisera dessa till färdiga resultat.

Textilhögskolans verkstäder och den kreativa miljön i Do-tank Center stod till deltagarnas förfogande. En bred palett av resurser i form av maskiner och kunskap fanns att tillgå och allt ifrån broderi- och stickmaskiner, tryck- och färgerilabb till en specialbyggd 3D-printer användes för att skapa nya spännande lösningar och produkter. Under veckan bollades idéer med handledare och tekniker från Textilhögskolan och Smart Textiles och tillsammans formades lösningar på resans gång.

Från restlager till trendiga plagg i mikrofabriken

Designers från Gina Tricot och Craft Sportswear nyttjade mikrofabriken som satts upp temporärt i Do-tank Center. En textil produktionslina i liten skala som innefattade alla nödvändiga steg, från skiss- och skärbord till sömnad och slutligen fotografering av färdig produkt. Med nya designskisser  skapades trendriktiga plagg av restlager, provkollektioner, returer m.m. Vissa av plaggen kommer finnas till försäljning redan i höst i företagens egna försäljningskanaler och det finns redan planer på fler kollektioner enligt samma koncept.
Läs artikel om kollektionen Gina Tricot Upcycle här.

Designers Jenny Lundberg och Frida Hallgren från Gina Tricot diskuterar idéer med forskaren och designern Anna Lidström vid Textilhögskolan tillsammans med Felicia Lundberg och Lovisa Nolander från XV Production, som stod för produktionen i mikrofabriken under veckan.
Rätt material från början

Företagen Houdini Sportswear och Guringo Design Studio arbetade istället med att framställa plagg och textila material där hållbarhet står i centrum redan i material- och produktutvecklingen. I Houdinis fall fokuserade man under Big Do på att ta tillvara på svensk ull, som idag i stor utsträckning slängs, och genom olika stickstrukturer addera ännu mer funktion till ullens redan unika egenskaper. På så sätt ökar användningsområden och därmed affärsmöjligheterna för produkter i hundra procent ull.

Guringo Design Studio arbetar med biobaserade material och 3D-printade kläder med kort livslängd. Organiska funktionsplagg som går att slänga i hushållssoporna för att sedan kunna bli till biogas. Guringo vill även utveckla idéer kring hur vi kan ta bort ägandet av plagg och snarare se plaggen som en tillfällig tjänst, likt skiftet från att köpa CD-skivor till att streama musik. Tanken är att plagget tillverkas när kunden behöver det och därefter återgår till ekosystemet där det blir en tillgång istället för en belastning.

Kan en vit T-shirt förbli vit och fräsch för evigt?

Naomi Bailey-Cooper från London College of Fashion valde att utgå från basplaggen vi har i vår garderob, så som svarta jeans och vita t-shirts, och testade olika metoder för att förlänga livet på dessa plagg – en sorts renovering. Bland annat visade sig ett visst enzym ha goda effekter på att återställa ursprungsfärgen hos mörka plagg. En tanke är att när vår svarta collegetröja känns urtvättad och trist kan vi fräscha upp färgen genom att köpa en tjänst hos ett företag, istället för att köpa ett nytt plagg.

Tre perspektiv med samma mål

– Big Do har förenklat gått ut på att utveckla textila koncept utifrån de globala målen. Vi har haft en fin spridning på deltagarnas projekt utifrån tre perspektiv. Två av företagen, Gina Tricot och Craft, arbetade med re-make. Houdini och Guringo har utgått från att göra nya saker bra från början och Naomi Bailey-Cooper från London College of Fashion har tittat på hur man kan hålla liv i saker längre. Väldigt kul att se tre angreppssätt som alla bidrar till vårt slutgiltiga mål att minska branchens klimatpåverkan. Det är också den filosofin vi vill sprida inom Textile & Fashion 2030 , att det inte finns en lösning på problemet utan lösningen är att arbeta med flera lösningar parallellt – och att tillsammans gör vi skillnad, säger Jonas Larsson, universitetslektor vid Textilhögskolan och projektledare för Big Do.

Jonas Larsson, universitetslektor, vid Textilhögskolan och projektledare för Big Do, blir intervjuad av Borås Tidning i Do-tank Center. Han konstaterar att Big Do-veckan genererat lyckade resultat som redan gett ringar på vattnet i form av nya samarbeten och intresse från fler företag att deltaga i framtida Big Do.
Ta del av resultaten

Resultaten i form av produkter, prototyper och koncept kommer ställas ut i en utställning, Exposé, med premiär vid eventet Nationell Verkstad den 23-24 oktober 2019 i Textile Fashion Center, arrangör Science Park Borås. Exposén kommer sedan även ställas ut vid andra event och aktiviteter både nationellt och internationellt.


Filmer från Big Do

Deltagande företag/organisationer och designers

Gina Tricot, Jenny Lundberg och Frida Hallgren
Craft Sportswear, Lena Balasingam
Houdini Sportswear, Sanna Bodén, Sandra Söderin och Sara Normark
Guringo Design Studio, Erik Lindvall
London College of Fashion, Naomi Bailey-Cooper
XV Production, Felicia Lundberg och Lovisa Nolander (produktion i mikrofabriken)

Big Do arrangeras av Högskolan i Borås/Textilhögskolan/Science Park Borås/Smart Textiles, inom ramen för regeringsuppdraget Textile & Fashion 2030 – den nationella plattformen för hållbart mode och hållbara textilier.

Läs mer på webbsidan för Textile & Fashion 2030
Följ gärna plattformen på LinkedIn

 Lyssna på inslaget från Big Do i P4 Sjuhärad


Du måste godkänna