Skip to content

EU enas om producentansvar för textil

EU-parlamentet och Rådet har nått en överenskommelse om att införa ett obligatoriskt producentansvar för textil i medlemsstaterna. Beslutet innebär att de aktörer som sätter textil på EU-marknaden ska stå för kostnaderna för insamling, sortering och återvinning. Vid Högskolan i Borås har regeringsuppdraget Textile & Fashion 2030 följt förhandlingarna och är redo att stödja implementeringen av det nya regelverket.

Enligt överenskommelsen ska producentansvar för textil (EPR) implementeras som nationell lagstiftning i varje EU-land. Som producent räknas de aktörer som gör textil tillgänglig på EU-marknaden. Producenterna ska täcka kostnader för insamling, sortering och materialåtervinning. För genomförandet ges en tidsram på 30 månader från det att direktivet trätt i kraft, med en extra tolvmånadersperiod för mikroföretag.

Omfattar fler produkter

Sverige saknar i dagsläget ett producentansvar för textil, något som var uppe som lagförslag redan 2020.

– Det förslaget behöver nu revideras för att spegla den senaste lagstiftningen, inklusive Ekodesignförordningen (ESPR), säger Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg vid Högskolan i Borås och knuten till regeringsuppdraget Textile & Fashion 2030.

De nya EU-reglerna kommer att även att omfatta accessoarer, skor, filtar, hemtextilier som gardiner och lakan samt hattar. Medlemsländerna får även möjlighet att inkludera madrasser i producentansvaret.

Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg Högskolan i Borås

Viktigt att hålla ihop aktörerna

Birgitta Losman, som tidigare varit den svenska regeringens utredare av producentansvar, välkomnar beskedet men betonar att flera frågor återstår att lösa.

– En bra relation mellan kommuner, ideella och producenter är viktig i införande av producentansvaret. Här bidrar Högskolan i Borås som neutral aktör genom både regeringsuppdraget inom textil och mode och via det nationella Vinnova-projektet Systemdemonstrator för ett hållbart textilsystem. Vi har redan tidigare erbjudit Regeringskansliet stöd i införandet av de nya nationella regelverken och bidrar självklart i det kommande arbetet, säger hon och fortsätter:

– Under arbetets gång har vi bland annat fört fram vikten av att avgifterna knyts till hållbarhetskrav och att secondhand-aktörer inte bör avgiftsbeläggas i systemet. Det känns väldigt roligt att dessa frågor kommit fram så tydligt i förhandlingsresultatet.

Läs mer

Vad händer nu?

Överenskommelsen mellan Parlamentet och Rådet

Det tidigare lagförslaget om producentansvar för textil i Sverige


Du måste godkänna