Skip to content

Välbesökt Textile Challenge tog sikte på ökad spårbarhet

Att förbättra spårbarheten är en viktig aspekt i att göra textilindustrin mer hållbar – men hur ska företag hantera den data de samlar in om sina produkter? Frågan stod i centrum under den åttonde upplagan av workshop-serien Textile Challenge, med fokus på spårbarhet och transparens.

Ett hundratal representanter från den svenska textilindustrin fyllde den 25 oktober upp DO-Tank Center hos Science Park Borås för att lära sig mer om de nya kraven på spårbarhet inom produktion, försäljning och återvinning.

Förmiddagens föreläsningar spände över ett flertal perspektiv på temat. Magnus Nikkarinen från Svensk Handel öppnade dagen med en keynote om hur företag kan framtidssäkra sin värdekedja genom produktpass, varefter han fick sällskap på scen av dagens moderator Lisa Schwarz Bour från RISE, som berättade om det hållbara produktinitiativet från EU och de eventuella juridiska problem som kan följa med en implementering av produktpass.

Magnus Nikkarinen och Lisa Schwarz Bour.

Det första föresläsningsblocket hade fokus på insamlandet och behovet av data, där Joel Svedlund från Peak 63 presenterade den områdesanalys kring 80 olika verktyg för transparens inom textilindustrin som gjorts på uppdrag av Textile & Fashion 2030 och Circular Movement, varefter Jeremy Lardeau från Sustainable Apparel Coalition – företaget bakom det omtalade HIGG-indexet för hållbarhet i värdekedjan – deltog genom en förinspelad presentation.

Blockchain och digitala produktpass

Efter en frågestund och kort paus inleddes det andra blocket – om hur man hittar rätt data – av Bilal Bhatti från PaperTale, som delade med sig av hur företaget genom blockchain-teknik skapat ett system för ”radikal transparens” i den textila värdekedjan.

Bilal Bhatti, PaperTale.

Sebastian Andersson från TrusTrace följde upp med att berätta om ”The Traceability Playbook” – en guide för klädföretag som vill förbättra sitt arbete med spårbarhet och hållbara produktionskedjor – och blocket avslutades sedan av Diana Baumgärtel från Circular Fashion, som via länk redogjorde för det arbete som pågår i olika EU-projekt kring digitala produktpass.

Det tredje och sista föreläsningsblocket fokuserade på hanteringen av den data som samlats in. Bianca Hegedüs från Delogue presenterade företagets PLM-system (Product-Lifecycle-Management) för textilindustrin och Maria Munther berättade om hur IceBug använder konceptet ”Follow the footprint”, där de spårar varje gram av material de använder i tillverkningen av sina skor.

”Något man kommer att behöva lägga tid på framöver”

Textile Challenge  – Transparency & Traceability var den åttonde i ordningen av minikonferenser som arrangerats av Textile & Fashion 2030 under de tre senaste åren. Efter föreläsningarna tackades även Cecilia Tall, avgående generalsekreterare på TEKO, för sitt arbete med Textile & Fashion 2030.

Eftermiddagen fortsatte sedan med workshops för de företag som deltog på plats, med målet att komma fram till konkreta lösningar på hur respektive företag kan förbättra sitt arbete med transparens och spårbarhet i värdekedja.

Susanne Nejderås, textilstrateg på Textile & Fashion 2030, tackade av Cecilia Tall.

Lena Marie-Jensen, projektledare för Textile Challenge, var mer än nöjd med dagen:

– Tanken bakom Textile Challenge är att ta upp och samlas kring utmaningar som är aktuella i branschen. Vid varje tillfälle slås man av den kunskap och vilja som finns hos svenska textil- och modeföretag att vara i framkant när det gäller hållbarhet. Fantastiskt roligt! säger hon och tillägger:

– Dagens utmaning, transparens och spårbarhet, är något som man kommer att lägga en del tid framöver i och med att det blir alltmer komplext genom kommande EU-direktiv. Med allas engagemang blev det en av de bästa Textile Challenge vi haft än så länge. Stort Tack till Lisa Bour, Joel Svedlund och alla i teamet som gör Textile Challenge möjligt. Och till alla deltagare såklart!

Text: Christian Naumanen
Foto: Vasilios Bartziokas

Joel Svedlund, Peak 63.

Se Textile Challenge 8 i efterhand:

Hela Textile Challenge – Transparency & Traceability går att se i efterhand fram t.o.m. den 11 november Science Park Borås Youtubekanal. Sändningen är uppdelad i två delar (det går att navigera sig till respektive talare via länkarna i programmet under videon):

Del 1: https://youtu.be/43EPHlGeUQo
Del 2: https://youtu.be/i5S4OEjOgbE

Samtliga presentationer från dagen (+ summeringar) ligger uppe i Textile & Fashion 2030:s mediearkiv: https://textileandfashion2030.se/mediearkiv/


Du måste godkänna