Skip to content

Från vården till Way Out West – loopade arbetskläder gör succé

Science Park Borås har tillsammans med modedesignern Stina Randestad tagit fram en kollektion upcyclade vårdkläder, som nu hyrs ut till alla evenemang som vill förbättra sitt hållbarhetsfokus.

Foto: Daniela Ferro

Kollektionen gjorde sitt första stopp på Greentopias klimatmöte och Meetingpoint på musikfestivalen Way Out West i Göteborg den 11–13 augusti, där kläderna användes av personalen på området.

Totalt har ett hundratal kasserade plagg från äldrevården i Göteborgs Stad designats om till nya arbetskläder. Kläderna kommer från textilserviceföretaget Elis som fick in en retur på över 100 000 vårdplagg – många fortfarande i väldigt gott skick – när ett treårigt upphandlingsavtal löpte ut tidigare i år.

Arbetskläderna på plats under Greentopias klimatmöte på Way Out West.
Foto: Vasilios Bartziokas

Syftet med projektet är att belysa det systemfel som uppstår när offentliga upphandlingar löper ut på det här sättet (en leverantör av arbetskläder ersätts av en annan, mängder av användbara kläder går till energiutvinning och förbränning). Modedesignern Stina Randestad, alumn från Textilhögskolan, fick i uppdrag att omdesigna kläderna för att skapa nytt värde i dem.

Kläderna, som är sydda på mikrofabriken XV Productions i Borås, har bland annat försetts med borttagningsbara tryck från Billdalsföretaget Vividye samt ytor för utbytningsbara logotyper, vilket gör att de kan anpassas grafiskt för varje nytt evenemang de hyrs ut till.

Foto: Daniela Ferro

Är du intresserad av att hyra kläderna till ditt evenemang? Kontakta Science Park Borås projektledare Anna Lindgren på anna.lindgren@hb.se. Mer om projektet går att läsa på Science Park Borås hemsida.

Se också filmen nedan om hur kollektionen kom till:


Du måste godkänna